torsdag 9 februari 2012

Hur gick det sen då..?

Vissa patienter som vi transporterar till sjukhuset väcker en nyfikenhet att få veta vad som hände. Ibland är det patienter med svåra skador efter olyckor eller patienter med medicinska åkommor där vi direkt vid avlämningen vet att patienten är illa ute. Tyvärr är det ofta vardag för oss att inte få någon uppföljning om vad som hände.

Enligt den svenska Hälso- och sjukvårdslagen samt Patientdatalagen så har man som vårdpersonal inte rätt att läsa journaler för patienter som man inte har en pågående vårdrelation med. Det är dessa två mycket starkt integritetsskyddande lagar som sätter stopp för våra efterforskningar. Inte ens ambulansöverläkaren har rätt att i efterhand gå in och läsa journalen för att se vad som hände.

För den personliga utvecklingen som ambulanspersonal så skulle det vara positivt att få ta del av det efterkommande händelseförloppet. Det kan vara antingen ett kvitto på att vi gjort rätt bedömningar och initierat rätt behandling, eller bli en väckarklocka för tillstånd som vi kan ha förbisett.

Dagens lagstiftning försvårar för oss ambulanssjuksköterskor att förbättras i vår yrkesroll och ge patienterna det säkra och trygga omhändertagande som de kan förvänta sig.