torsdag 29 december 2011

Världens bästa jobb!

Att vara ambulanssjuksköterska idag innebär stora utmaningar, men det är just dessa som gör jobbet till världens bästa! Låt mig förklara...

Som ambulanspersonal så är vi ibland den sista utvägen för personer som har kämpat länge själva med att försöka hantera sin sjukdom. Det kan också ha uppstått ett behov av akutsjukvård som inte på något sätt hade kunnat förutsägas. Ibland är det fullständigt kaos då vi anländer, folk som skriker och är förtvivlade. Ibland så råder djupaste tystnad, kanske någon som gråter. Det första intrycket som vi ger är alltid av största betydelse. Att skapa lugn och bilda sig en uppfattning om situationen är den viktigaste, men samtidigt den absolut svåraste, uppgiften. Här fungerar oftast god förmåga att spela teater. Ett samlat och lugnt yttre behöver inte nödvändigtvis betyda att hjärnkontoret också är lugnt, tvärtom snarare! Min egen tankeprocess går oftast initialt på högvarv för att göra de första avgörande besluten: Är patienten kritisk eller inte? Ska vi lasta och åka eller stanna kvar och jobba på platsen? Finns det några eventuella hot mot mig och min kollega, eller för den delen, även mot patienten? Trots alla dessa tankar så är det bra om man utåt sett kan se ut som att det är hur lugnt som helst.

Den vård som ges i ambulansen är uppbyggd utefter generella riktlinjer vilka personalen skall jobba utefter. De kan i princip liknas vid en avancerad kokbok, där sjukdomstillstånd, läkemedel och behandlingar finns nedskrivna av den ansvariga ambulansöverläkaren. Dock gäller det att kunna avgöra vilket av recepten som skall användas...där i ligger den stora utmaningen! Goda kunskaper om kroppens normala funktioner och olika sjukdomstillstånd är därför mycket viktigt. Alla observationer som görs vägs samman och utefter detta bestäms på vilket sätt patienten skall behandlas. Den stora friheten ligger i att det är jag själv som får ta beslut om att påbörja en behandling som kommer att förbättra patientens tillstånd. Det vilar också ett stort ansvar på mig att söka den information som jag saknar för att kunna göra det på ett bra sätt.

Att komma in till sjukhuset med en patient som var dödssjuk då vi anlände och är kraftigt förbättrad vid avlämning på sjukhuset är det bästa som finns...det är då man känner att man gör nytta på jobbet!